СНПЧ А7 Омск, обзоры принтеров и МФУ

images глоб

 

La mijlocul anilor ¢90 ai secolului trecut, a început ultima mare schimbare a sistemelor geopolitice mondiale, punct de pornire în acest sens a servit destrămarea blocului socialist și consolidarea noilor state independente. Câștigarea independenței a fost însă instantanee și presupunea nu doar obținerea posibilității de autoguvernare, ci și pierderea tuturor piețelor de materie primă și de desfacere. Aceasta a creat condiții propice pentru accelerarea procesului de globalizare și încadrarea țărilor în diferite comunități internaționale.

Astăzi, dezvoltarea durabilă a statelor poate fi realizată preponderent în cadrul comunităților internaționale, astfel având garanția colaborării și susținerii. Izolarea nu doar că este o etapă de mult depășită, ci chiar este privită ca una din cele mai drastice sancțiuni. Dezvoltarea este un proces interdependent, iar globalizarea este condiția-cheie a acesteia.

Totuși, chiar dacă globalizarea este indispensabilă procesului de dezvoltare, gradul de implicare a statelor în consolidarea comunităților internaționale este destul de divers, variind de la o țară la alta. Pentru a măsura gradul de integrare a unui stat în comunitatea mondială, Universitatea Economică și Universitatea Tehnică din Elveția, în anul 2002, au elaborat metododlogia de calculare a Indicelui de Globalizare (KOF Index of Globalization).  

CE PRESUPUNE ACEST INDICATOR? Indicele prezintă suma produselor ponderate a variabilelor incluse în componența acestuia:indiciele globalizarii

 

La capitolul globalizare cele mai înalte poziții ocupă țările din Europa de nord: Belgia (92.3 puncte din maximum 100) , Irlanda (91.79) și Olanda (91.33). SUA ocupă locul 34, acumulând 74.76 puncte, Rusia - 48  cu 67.78 puncte, România –38  cu 72.5 puncte.  Moldova s-a plasat pe locul 58 cu 63.5, având una din cale mai inferioare poziții din regiune, în urma fiind doar Belarus - locul 92 cu 54.98 puncte.

 

top 10 tari

  Sursa: http://gtmarket.ru/ratings/kof-globalization-index/info

Irina PAHOMII,
cercetător științific, CCD
 

 

 

 

Яндекс.Метрика