СНПЧ А7 Омск, обзоры принтеров и МФУ

Chișinău, 15 mai 2018Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice, a organizat lansarea de carte „ASIGURAREA CU PENSIE DE ÎNTREȚINERE A COPIILOR CU PĂRINȚI DIVORȚAȚI”, autori: Inga Chistruga-Sînchevici și Roman Talmaci. În cadrul evenimentului au fost prezentate unele rezultatele ale studiului care arată că numărul dosarelor ce presupun stabilirea pensiei de întreținere a copilului reprezintă 75% din totalul dosarelor de desfacere a căsătoriei ce implică copii minori și în mai puțin de un sfert din cazuri, debitorii achită pensie de întreținere a copiilor cu regularitate.

Vorbind despre carte , Inga Chistruga-Sînchevici cercetător științific al Centrului de Cercetări Demografice, a subliniat că legislația Republicii Moldova îi obligă pe părinți să poarte răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelectuală şi spirituală a copiilor, și sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material. Însă realitatea actuală ne oferă o multutudine de situații de neglijare a copiilor după divorțul părinților care pe lângă carențele afective trăite se mai confruntă și cu lipsa mijloacelor financiare suficiente pentru un trai decent.

Datele studiului sunt în acord cu informațiile obținute de la executorii judecătorești din țară. Astfel, din totalul celor 22709 de dosare cu privire la pensia de întreținere date spre execuție doar în 26,4% debitorii achită cu regularitate pensia de întreținere, în 35,9% achitările sunt neregulate și în 37,7% deloc nu se achită pensie de întreținere. Din cauza lipsei locurilor de muncă, salariilor decente, dar și al altor probleme de ordin personal, debitorii nu întotdeauna reușesc să-și onoreze responsabilitatea de a participa la întreținerea copiilor.

Cauzele de neachitare a pensiei de întreținere în concepția respondentelor sunt: 28,4% sunt în imposibilitatea de-a achita, 23,2% din cauza formării unei noi familii, 29% nedorința de-a achita și în 16,1% din situații părintele în custodia căruia copilul a rămas nu a solicitat pensie de întreținere.

Sumele pensiilor alimentare de care beneficiază părinții cu copii divorțați în majoritatea situațiilor sunt foarte modeste. În corespundere cu datele studiului cantitativ în 24,6% din situații suma pensiei de întreținere a fost stabilită în funcție de salariul/veniturile fostului soț/fostei soții și tot în aceeași proporție în baza înțelegerii dintre foștii soți, în 22,6% în dependență de minimul de existență, și în 9% în funcție de necesitățile copilului.

Majoritatea măsurilor de sancționare a debitorilor care nu-și onorează obligațiunea de a achita pensie de întreținere sunt apreciate drept ineficiente.

Dl președinte Roman Talmaci, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, coautorul cărții a menționat că din an în an crește numărul de dosare date în executare pentru achitarea pensiei de întreținere a copiilor, eficiența scăzută a mecanismelor existente de executare a pensiilor de întreținere a copiilor, necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru executarea silită, garantată de stat. Totodată s-a accentuat că prin ședințe de conciliere a foștilor soți în fața executorului judecătoresc în circa în 40% aceștia găsesc soluții pentru rezolvarea problemei de achitare a pensiei de întreținere a copiilor.

Elena Belei, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat despre importanța tematicii cărții deoarece în Republica Moldova se lucrează mult la acest aspect însă după cum se ilustrează în studiul dat mai este necesar de muncit.

Pentru mai multe informații:

Liliana Cușnir, Centrul de Cercetări Demografice, mob.: 069065559; E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

eveniment asigurare cu pensie     eveniment asigurare cu pensie 1

 

eveniment asigurare cu pensie 2

 

eveniment asigurare cu pensie 3

 

eveniment asigurare cu pensie 4

Яндекс.Метрика