СНПЧ А7 Омск, обзоры принтеров и МФУ

La 11 iulie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Populației Centrul de Cercetări Demografice al INCE în parteneriat cu fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova, a lansat Barometrul Demografic ”Impactul crizelor economice asupra proceselor demografice.” Evenimentul a întrunit la masa de discuții reprezentanți ai mediului academic, organelor de resort, societății civile, organizațiilor internaționale și mass mediei.

Autorii Barometrului: Olga Gagauz, Olga Penina și Tatiana Tabac au relatat despre consecințele crizelor socioeconomice asupra fertilității, mortalității și migrației. S-a menționat că dificultățile economice și incertitudinile pe piața forței de muncă din anii 1994-2014 în Moldova au provocat modificarea comportamentului reproductiv al familiilor, mai ales al celor tinere. Astfel, conform calculelor Centrului de Cercetări Demografice rata totală de fertilitate în Moldova s-a redus până la 1.6 copii per femeie de vârsta fertilă, ceea ce este sub rata de înlocuire a populației de 2.1. Un alt efect al crizelor economice a fost creșterea ratei mortalității în anii 1990-2014 cu 44% la bărbați și 30% la femei. Speranța de viață la naștere în Republica Moldova constituie 65,0 ani pentru bărbați și 73,4 ani pentru femei, fiind, cu 7.4 și, respectiv, 6.7 ani mai scăzută decât în alte țări ale Uniunii Europene. În același timp, crizele financiare și economice din ultimul deceniu au provocat creșterea numărului de emigranți, în special al tinerilor. Numărul moldovenilor care emigrează pe o perioadă de lungă durată (mai mult de 12 luni) oscilează în limitele 45-50 mii persoane pe an.

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Republica Moldova a subliniat că în Moldova, dar și în alte țări Europene, crizele economice au un efect direct asupra dinamicii populației. Conform datelor UNFPA, fetele adolescente din întreaga lume, se confruntă cu mai multe provocări decât băieții.“Investițiile în sănătate, inclusiv în sănătate sexuală și reproductivă și educația tinerilor vor contribui la împuternicirea acestora de a-și realiza drepturile, contribuind astfel la creșterea economică”.

Stela Grigoraș, Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei a declarat că datele prezentate de Centrul de Cercetări Demografic sunt apreciate și sunt utilizate la crearea noilor strategii. Ar  fi binevenită și implicarea altor ministere la redresarea situației tinerilor din țara noastră.

În baza rezultatelor Barometrului Demografic au fost propuse un set de recomandări ce țin de diminuarea impactului crizelor economice asupra dinamicii populației în Moldova, printre care a fost subliniată îmbunătățirea situației socioeconomice și investiții în tineri.

Barometrul demografic poate fi accesat aici.

Яндекс.Метрика